אלימות כלכלית

אלימות בעידן הקורונה-

לאחרונה אנו שומעים על יותר ויותר מקרים של אלימות במשפחה, בפרט בימים אלו של עידן הקורונה. 

חשוב לדעת ולהכיר כי לאלימות צורות רבות, ולעיתים האדם שסובל ממנה כלל לא מודע לכך. 

סוג האלימות הנפוץ (והסמוי) ביותר כלפי נשים, אשר לא מקבל מספיק "כותרות" הוא האלימות הכלכלית – גברים אשר שולטים בבנות זוגן באמצעות חשבון הבנק. באמצעות השליטה בחשבון ובכספים, נוטל הגבר את עצמאותה של בת זוגו ויוצר תלות קשה ומשתקת. 

מהי אלימות כלכלית?  

בקצרה- תופעת האלימות הכלכלית במשפחה מתרחשת כאשר אדם מונע מבן-משפחתו שליטה במשאבים כלכליים ופיננסיים שהוא זכאי להם באופן חוקי ולגיטימי או כאשר הוא מגביל שליטה. 

אמחיש בדוגמא - לפני מספר חודשים הגיעה אלי לקוחה לאחר שהיא ובעלה החליטו להתגרש (תפסה את בעלה בוגד בה בפעם המי יודע כמה, רק שהפעם זה קרה עם "חברה טובה" שלה). היא סיפרה כי הבעל, אדם מבוסס כלכלית ובעל עסק משגשג הודיע לה כי כיוון שהעסק שלו מצליח ומשגשג, היא נדרשת לא לצאת לעבוד, להישאר בבית, לגדל את הילדים ולדאוג כל מטלות הבית, והוא מצדו ידאג לפרנסת המשפחה. הוא הוסיף שאין לה מה לדאוג מאחר והוא מרוויח סכומים גבוהים והיא יכולה ליהנות מהחיים ולא לעבוד, חלום! לא באמת.. במהלך השיחה, אני מבין ממנה שמעולם לא היה ברשותה כרטיס אשראי, פנקס שיקים או גישה לחשבון , הבעל "דאג" להכל.  אחלה גבר. אז איך בכל זאת התנהלת? שאלתי. היא ענתה שהוא היה נותן לה מדי שבוע כסף מזומן "דמי כיס" ובכסף הזה היא הייתה עורכת קניות ודואגת לצרכי הבית. 

כעת כשהפרידו כוחות, היא גילתה לראשונה כי אין לה מושג כמה בעלה מרוויח, מה מצב החשבון, האם הוא מפקיד את משכורתו לחשבון שלהם בכלל, איזה רכוש ונכסים יש בבעלותם, אין לה כרטיס אשראי ואין לה יכולת להתנהל כלכלית. אין לה עבודה או מקצוע , אין לה חסכונות ובקיצור, אין לה מושג איך ממשיכים מכאן. מה בכל זאת יש? יש חובות, הלוואות ובעיקר הרבה חוסר וודאות כלכלית ותלות עצומה בבעל. כל זאת מאחר והיא שמה את כל מבטחה באיש ולא הייתה לה עצמאות כלכלית מינימלית. 

גם כאשר ביקשה ממנו במהלך השנים להיות מעורבת, הוא ידע "לערבב" אותה, להסתיר ממנה או לכעוס עליה ואיים שלא ייתן לה שקל תוך שהוא האשים אותה בבזבזנות יתר ואפילו גניבה – הכל כדי למנוע ממנה ידע וגישה לכספי המשפחה.

אז מה המסר שלי ? 

המסר מופנה לא רק, אבל בעיקר לקהל הנשים- תהיו שותפות מלאות! 

תקפידו להיות עם יד על הדופק , דעו מה הרכוש שברשותכם, מה ההכנסות וההוצאות החודשיות של המשפחה במדויק, תיכנסו לחשבון הבנק, תתעדכנו בכל הנעשה בחשבון הבנק...

תהיו מנהלות ולא מנוהלות!!